29 Νοε 2012

Δηλητηριασμένα Μυαλά





Σοκαριστικά ήταν τα αποτελέσματα της επίσκεψης της Ευρωπαϊκής ομάδας σκύλων από την Ανδαλουσία για τον εντοπισμό δηλητηριασμένων δολωμάτων που συντόνισε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ στις περιοχές Natura 2000, Αντιχάσια Όρη – Μετέωρα και Κόζιακας.
Η ομάδα που αποτελούνταν από δύο οδηγούς και τέσσερις εκπαιδευμένους σκύλους, επισκέφθηκε στο διάστημα 8-18 Οκτωβρίου χωριά και κυνηγητικές περιοχές και προσπαθεί να τις καθαρίσει από φόλες και δηλητήρια. Συνολικά βρήκε 14 δηλητηριασμένα ζώα και υπολείμματα από δολώματα!
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής ομάδας σκύλων στις περιοχές των δήμων Καλαμπάκας (Βλαχάβα, Ψήλωμα, Αύρα και Κονισκό) και Πύλης (Καλογήρους, Άγιος Βησσαρίωνας, και Νεραϊδοχώρι) βρέθηκαν συνολικά έντεκα νεκρά ζώα και υπολείμματα τεσσάρων δολωμάτων (επτά σκυλιά, μια αλεπού, ένα κοράκι, μια χελώνα και ένας σκαντζόχοιρος).
Τις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Ομάδα επικέντρωσε τις προσπάθειές της στον καθαρισμό χωριών του Δήμου Καλαμπάκας (Κρύα Βρύση, Αγιόφυλλο και Καστράκι) από τα δηλητήρια που πέφτουν ανεξέλεγκτα στην περιοχή. Τελικά βρέθηκαν άλλα τρία νεκρά ζώα (δυό σκυλιά, μια αλεπού) και δηλητηριασμένη τροφή που είχε χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα.
Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ περισυνέλεξε δείγματα από τα υπολείμματα των δολωμάτων καθώς και από τα νεκρά ζώα για να εξετάσει το δηλητήριο που χρησιμοποιήθηκε.
Μάλιστα, όπως διαπιστώθηκε, ο αριθμός των νεκρών δηλητηριασμένων ζώων είναι τριπλάσιος από τα δεδομένα της επίσκεψης της ίδιας ομάδας τον Οκτώβριο του 2011, ενώ τα δηλητηριασμένα δολώματα είναι επταπλάσια από τα περυσινά δεδομένα.

Τα συμπεράσματα των επιθεωρήσεων -όπως τονίστηκε - και η επιτόπια έρευνα στην Κρήτη έδειξαν πως η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων γίνεται κυρίως, από παραγωγούς σε κτηνοτροφικές ζώνες για τον έλεγχο μικρών θηλαστικών καθώς και κυνηγετικών σκύλων αδέσποτων και μη που θηρεύουν ή διασκορπίζουν τα κοπάδια, από κυνηγούς σε κυνηγετικές περιοχές για την αποθάρρυνση της κυνηγετικής δραστηριότητας λόγω ανταγωνισμού ή αντιδικίας, και από μελισσοκόμους για την εξολόθρευση εντόμων-θηρευτών των μελισσοσμηνών όπως σφήκες.
Η χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων απαγορεύεται από το 1993. Ωστόσο η πρακτική εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε πολλές περιοχές της χώρας απειλώντας την άγρια πανίδα αλλά και τα κυνηγετικά σκυλιά. Από τη συγκεκριμένη πρακτική πλήττονται και οι κτηνοτρόφοι, καθώς θύματα των δηλητηριασμένων δολωμάτων συχνά πέφτουν και οι ποιμενικοί σκύλοι φύλαξης των κοπαδιών.
Το σχόλιό μας
Τα δηλητηριασμένα μυαλά ορισμένων ανεύθυνων ανθρώπων προκαλούν μεγάλα προβλήματα στην άγρια πανίδα της χώρας μας. Πρέπει οι έλεγχοι να γίνουν πιο συστηματικοί και ίσως και οι ποινές μεγαλύτερες για να αποτραπούν τέτοια φαινόμενα.
Πηγή: www.econews.gr
Έρευνα: Κόλλιας Χρήστος




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου