1 Δεκ 2012

Λιώσιμο πάγων-ρεκόρ στην Αρκτική και άνοδος της στάθμης της θάλασσας απειλούν τον πλανήτη


             Το 2012, το λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική εκτάθηκε σε επιφάνεια μεγαλύτερη από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας (WMO).
Στην Αρκτική, η απώλεια πάγων απ’ τον Μάιο μέχρι το Σεπτέμβριο ανήλθε σε 11,83 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα. Συγκριτικά, η συνολική έκταση των ΗΠΑ, μαζί με την πολιτεία της Αλάσκα, είναι λίγο περισσότερο από 9,8 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Η ετήσια έκθεση του WMO για το Κλίμα επικεντρώθηκε στο πρωτοφανές λιώσιμο των πάγων στην Αρκτική και στα ακραία καιρικά φαινόμενα που καταγράφονται ολοένα και συχνότερα στον πλανήτη.
Σύμφωνα με τον WMO οι θαλάσσιοι πάγοι της Αρκτικής έφτασαν στο χαμηλότερο καταγεγραμμένο επίπεδό τους το 2012, παράλληλα με την καταγραφή πολύ υψηλών θερμοκρασιών στην περιοχή κατά το πρώτο δεκάμηνο του τρέχοντος έτους, το οποίο ήταν το ένατο θερμότερο από το 1850 (0,45 βαθμοί Κελσίου θερμότερο από τον μέσο όρο των 14,2 βαθμών Κελσίου της περιόδου 1961-1990).
Η αύξηση των επίγειων και θαλάσσιων θερμοκρασιών καταγράφηκε μετά το τέλος του φαινομένου Λα Νίνια τον Απρίλιο του 2012. Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής συνδυάστηκε με εκτεταμένες ξηρασίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, περιοχές της δυτικής Σιβηρίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά και περιοχές των Βαλκανίων και της Μεσογείου κατά τους θερινούς μήνες. Παράλληλα, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει με ρυθμό 60% ταχύτερο σε σχέση με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών μέχρι σήμερα, απειλώντας περιοχές χαμηλού υψομέτρου, από το Μαϊάμι μέχρι τις Μαλδίβες.

Το λιώσιμο των πάγων της Αρκτικής συνδυάστηκε με εκτεταμένες ξηρασίες στις ηπειρωτικές ΗΠΑ το Σεπτέμβριο, περιοχές της δυτικής Σιβηρίας τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, αλλά και περιοχές των Βαλκανίων και της Μεσογείου κατά τους θερινούς μήνες.
Παράλληλα, η στάθμη των θαλασσών ανεβαίνει με ρυθμό 60% ταχύτερο σε σχέση με τις προβλέψεις των Ηνωμένων Εθνών μέχρι σήμερα, απειλώντας περιοχές χαμηλού υψομέτρου, από το Μαϊάμι μέχρι τις Μαλδίβες.
Τα στοιχεία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Κλίμα που λαμβάνει χώρα στη Ντόχα του Κατάρ.

Το σχόλιο μας: Αυτό το γεγονός θα πρέπει να μας ευαισθητοποιήσει ακόμα περισσότερο και θα πρέπει να καταβάλλουμε μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να καταφέρουμε να σώσουμε το περιβάλλον από μία τεράστια καταστροφή.
Πηγή: econews.gr
Έρευνα - Επιμέλεια: Σοφία Ρουκλιώτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου